Open huis en inbraakpreventie

Als u de vitrage of de gordijnen van uw ramen open laat dan is het voor iedereen open huis. Iedereen kan zien hoe groot uw televisie is en waar alles precies staat. Het trekt dan natuurlijk de verkeerde mensen aan. Het is slim om daarom bij de inrichting van uw huis al rekening te houden met wat anderen wel en niet kunnen zien. Ook is het slim om een dagelijkse routine te hebben.

Een inspectie rondom het huis

deur op slotHet is slim om te kijken of u rondom het huis geen spullen hebt staan welke inbrekers helpen om in te breken. Denk hierbij aan ladders of trappen welke u in de tuin hebt staan of liggen. Ook een tuinhuisje of schuur waar dit is opgeborgen en welke nooit is afgesloten is niet slim. Zorg voor een goed slot op de deur. Kijk ook naar de kelderramen en kleine raampjes in uw huis. Het is belangrijk dat inbrekers er niet zo snel of gemakkelijk in kunnen komen. Kies voor inbraakveilige roosters.

Hoe denkt een inbreker?

Als u rondom uw huis loopt dan is het goed om als een inbreker te gaan denken. Ziet u een deur openstaan? Kunt u gemakkelijk door een raam naar binnen? Wat als u een beetje druk uitoefent op de deur of het raam? Hoe gemakkelijk kunt u de tweede verdieping bereiken? Kunt u via een afvalcontainer een muurtje opgaan om zo het balkon te bereiken? En hoe goed is de balkondeur beveiligd tegen inbrekers? Wat als u een koevoet of een grote schroevendraaier hebt? Kunt u dan snel en gemakkelijk inbreken?

Denk als een inbreker en maak het hem zo moeilijk mogelijk. Of haar natuurlijk! Hierdoor zal de inbreker afhaken en een andere woning kiezen om in te breken.

Een goed cilinderslot in de buitendeuren

Als u een eenvoudig klavierslot hebt in de buitendeur dan is het slim om deze te vervangen voor een cilinderslot. Het is veel veiliger. Om het slot te vervangen zijn een aantal zaken van belang. Hieronder hebben we ze opgesomd:

  • Hoe diep zit het slot in de deur?
  • Wat is de onderlinge afstand tussen de dagschoot en de nachtschoot (standaard is dit 110 millimeter of 72 millimeter?
  • Is de lengte van de cilinder gelijk aan de dikte van de deur (standaard is dit 60 millimeter)?
  • Als er een cilinderslot in de deur zit dan zal de nachtschoot er minimaal 20 millimeter uit moeten komen. Als u het oude slot vervangt dan moet u minimaal dezelfde maten van de slotkast en de voorplaat gebruiken. Als dit niet kan dan moet u voor een groter slot kiezen met een grotere voorplaat. Zorg ervoor dat de schroeven op een andere plek in het hout komen.

De gesloten sluitkom

Als u kiest voor een gesloten sluitkom dan is het voor de inbreker niet mogelijk om met een schroevendraaier de nachtschoot terug te drukken. om een sluitkom te kunnen plaatsen moet u op twee verschillende plaatsen een gat voor de schoten van de ruimte volledig uitboren.

Inbraakpreventie met het monteren van een dievenklauw

trappenhuisAls u een dievenklauw monteert dan voorkomt u dat een inbreker de deur eruit kan lichten. Boor eerst in de deur vijf centimeter onder de deur een gat van 10 millimeter (diameter) en met een diepte van 30 millimeter. Plaats nu een pen in de deur met de pen naar boven.

Druk de deur nu dicht. De pinnen laten nu een putje achter op de plek waar een buisje moet komen. Boor hier de gaten in de kozijnen met een boor met een diameter van 17 millimeter op een diepte van ongeveer 20 millimeter. U kunt nu de bussen gaan plaatsen en kijken of het goed zit. Het is goed om per deur drie dievenklauwen te plaatsen.

Een extra slot

Als u een buitendeur nog beter wilt afsluiten dan kunt u er nog een extra slot bij plaatsen onderaan de deur. U kunt kiezen voor een tweede cilinderslot of een extra oplegslot.

Kies voor een schuifraam of Veluxraam blokkade

Bij schuifdeuren en bij schuiframen kunt u een cilinderslot plaatsen met een stift. De stift wrordt in het schuivende deel geplaatst. Het cilinderslot kunt u met een sleutel bedienen. Als het raam gesloten is en het slot ook dan kunt u de schuifdeur niet openen. Het systeem wordt ook gebruikt bij dakramen. Een Veluxraam heeft dit ook. Dakramen worden vaak overgeslagen als het om een goede beveiliging gaat. Een inbreker kan dan met een schroevendraaier door de ventilatiekap gaan om zo het raam open te schuiven. Een extra slot voorkomt dit.

Een veiliger huis met een meerpuntsslot

Een meerpunts slot kunt u inbouwen. Door een slot te bedienen wordt het daarna op meerdere (meestal drie) plaatsen verankerd. De montage gebeurt ongeveer hetzelfde.

Meerpuntsoplegslot

Het is ook mogelijk om voor een meerpuntsoplegslot te kiezen. U hoeft dan niet zoveel te veranderen aan de deur. Het meerpuntsoplegslot wordt op eenzelfde manier als ieder oplegslot gemonteerd. Er zijn twee stangen welke de twee andere punten verbinden met het hoofdslot.